Wiisteen historiallinen kartano on yksi monista Ruotsin vallan aikaisista herraskartanoista, joita saaristo on tulvillaan. Kartano on ollut niin von Wiisteen aatelissuvun koti kuin kesänviettopaikakkakin. Kartanon mailla on aina ollut navetta ja talleja; Wiisteet kasvattivat ratsuhevosia ensin armeijan käyttöön ja sittemmin kilparatsuiksi. 1900-luvulla kartano oli pitkään tyhjillään, kunnes kartanorakennus loppuine rakennuksiinen myytiin kuuluisalle kouluratsastajalle, Isabella Dammefjällalle 1970-luvun lopussa. Pennilässä kiersi hurjia huhuja tästä kuuleman mukaan pilkkahintaan solmitusta kaupasta: toiset väittivät Isabellan olevan Johan von Wiisteen kauan kadoksissa ollut perijätär, toisten mukaan moiset huhupuheet kalpenivat sen faktan edessä, että Isabella oli tietenkin Gunilla von Wiisteen sisarpuoli. Oli miten oli – kartanon mailla on ennenkin nähty riitaisia sukusoppia ja draamaa, jolle Emmerdale jää kakkoseksi. Sittemmin Isabellakin on jo jättänyt tämän todellisuuden ja tilan tyttärensä hoiviin. Irene ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle valtaisan kartanon ylläpidosta, vaan halusi panostaa nimenomaan hevosiin ja hevoskasvatukseen, joten Wiisteen kartano kuuluu nykyisin Pennilän kunnalle ja on lähinnä museokäytössä.

Pennilä eli Penninge på Svenska

Tervetuloa Pennilään! Velkommen til Penninge! Penninge, suomalaisittain Pennilä, on kuvitteellinen taajama virtuaalisen Ahvenanmaan sydämessä. Penninge on oma saarensa, n. 15km pääsaarelta.  Pennilässä kaikki puhuvat vähintään kahta kieltä sujuvasti – tai edes välttävästi. Sekaannuksilta ei voi välttyä, mutta pittoreksi saari ihmisineen on ymmärtäväistä sorttia. Pennilän kyläpahanen on nähnyt niin vierasvenesatamaan saapuneita huvipursia kuin kuntaliitoksia ja poismuuttavia nuorisolaumoja. Ratsastuskeskus ja golfrata ovat tuoneet kaivattua elämää Pennilään, vaikka kaikki penniläläiset eivät suopeasti uudistuksiin suhtaudukaan. Pennilä on parintuhannen ympärivuotisen asukkaan ja muutaman sadan kesämökkeläisen kylä, jossa vallitsee tiivis me-henki hyvine kuin huonoinekin puolineen.

Pennilän saaren tärkein elinkeino on turismi. Siksipä meillekin on helppo tulla! Arkisin saarelle kulkee yhteyslautta Turun saaristotieltä ja Maarianhaminan satamasta kahden tunnin välein, sekä Porista kolmen tunnin välein. Lauttamatka Maarianhaminasta kestää noin 45 minuuttia ja Turusta tai Porista reilun pari tuntia, keleistä riippuen. Viikonloppuisin lautat kulkevat kolme kertaa päivässä, aamulla kello 7, 15 ja illalla kello 20. Omalla veneellä kulkevat voivat vuokrata vierasvenesatamasta oman venepaikan, joka tulee hieman edullisemmaksi kuin päiväveloitus. Myrskyllä lautat eivät tietenkään kulje eikä satama ole avoinna.

Maarianhaminasta linja-auto on ilmainen! Kulkuyhteydet saaren sisällä ovat erinomaiset. Pienessä saaressa on mahdoton eksyä – ainakaan kovin pitkäksi aikaa! Pennilän linja-auto huristelee satamasta kohti Gamla stadia, saaren keskustaa, lauttalinjojen mukaisesti. Bussilla pääsee myös keskustasta Kvarnbyhyn, joka on saaren laajin asuinalue. Kvarnbyn koululta kävelee tallille kymmenessä minuutissa. Kesäisin linja-auto kuhisee turisteja, mutta talviaikaan matkaseuraa saa lähinnä koululaisista. Suurin osa penniläläisistä hakeutuu muualle jatkokoulutukseen yläkoulun jälkeen, sillä paikalliseen lukioon on todella vaikea päästä sisään.

Keskusta ja vierasvenesatama

Keskusta, jos sitä sellaiseksi voi nimittää, muodostuu jokea reunustavista tunnelmallisista kahviloista, ravintoloista ja putiikeista sekä torimyyjien valloittamasta aukeasta Lusön lyseon ja vanhan kirjaston välissä. Aukeaa reunustavat myös taide- ja musiikkikauppa, (meriaiheinen) taidemuseo sekä kauppahalli. Poikkikadut ovat yhden auton mentäviä yksisuuntaisia mukulakivikatuja, joiden varrella kohoaa 1850-1970-luvuilla rakennettujen kivisten kerrostalojen matalat rivistöt. Taloja leimaa erikoiset ikkunat, koristellut porraskäytävät ja leveät ikkunalaudat. Suurin osa itäpuolella olevista taloista on joko toimisto- tai vuokra-asuntoja. Talojen alakerroissa on liiketiloja aina Penninhyrrä-nimisestä pubista parturi-kampaamoihin, erilaisiin kioskeihin ja leipomoihin.

Aukion vastakkaisella puolella jokea on Pennilän kaupungintalo sekä matkustuskeskus – eli yksi linja-autolaituri ja paikallisjunan katos.

Pennilän keskustaan kulkee linja P22 Maarianhaminasta, matka kestää n. 45 minuuttia losseista riippuen. Matka talleille jatkuu vielä 15-20 minuuttia: Pysäkki on Kuumolantien risteyksessä, noin 200 metrin päässä tallipihasta.

Lusön vierasvenesatama on turistien suosima luksusalue, jossa ravintolaillasta saa pulittaa sievoisen summan, törmää todennäköisesti johonkin julkkikseen ja oppii tunnistamaan kalleimmat veneet. Vierasvenesatamassa toimii jokunen fine dining-ravintola sekä hotelli Lusö Lux, jonka kattoterassilla toimiva yökerho valitsee asiakkaansa ja jonka bileet vetävät vertojaan Helsingin yöelämälle. Lusön rantapenkereelle on 1900-luvun alussa rakennettu kalliita huviloita, joissa Pennilän rikkaimmat asuvat. Venesataman ranta on suosittu uima- ja bilekohde.

Pennilän golfrata jää Lusön ja uuden rivitaloasuinalueen väliin. Golfrata kerää kävijöitä kauempaakin. After golf on toki avoinna muillekin ja tarjoilee hulppeita drinksuja vähemmän valikoivasti kuin Lux Nightclub…

Asuinalueet

Niin sanottu tavallinen kansa asuu Pennilän kolmella eri asuinalueella keskustan lisäksi: vanhan kalateollisuusalueen miljööseen vastikään rakentuneissa loft-asunnoissa sekä pittoreskin puutaloalueen, Kuumolan, mukulakivikatujen varrella. Puutalot ovat herttaisen pastellisävyisiä ja omenapuita kasvaa lähes jokaisen pihassa.

Myllylän asuinalue (Kvarnby på Svenska)
Rivitaloasuinalue valmistui vuonna 2015 ja tarjoaa asukkailleen sopuhintaisia kolmioita ja neliöitä. Alue houkuttelee lapsiperheitä, sillä lähellä on hyvät palvelut: nykyaikainen liikunta- ja ulkoiluorientoitunut päiväkoti, tasokas peruskoulu sekä hyvinvarusteltu automarketti.

Teollisuusalue
Sataman nurjalla puolella kohoaa vanha kalasatama, jossa yhä sinnittelee rekkakorjaamo, kalanjalostuslaitos ja jokunen teollisuuden alan halli. Yhä enenevissä määrin alue on muuttunut kalliiden loft-asuntojen paratiisiksi, jota hallitsee 24/7-kuntosalipalveluja tarjoava yritys sekä pienpanimo maistelubaareineen. Alueella toimii myös arvostettu taidegalleria. Huhujen mukaan aivan Teollisuustien päähän avataan hämäräpiirteinen esiintymispaikka…

Kuumolan asuinalue
Kuumola on vanhinta asuttua seutua Pennilässä. Värikkäiden omakotitalojen hauskat rypäkset ja mutkittelevat marjojen mukaan nimetyt tiet tuovat mieleen huvikummun ja huolettomat kesät. Kontrastina osa vanhemmista taloista on korvattu moderneilla kivi- ja lasikuutioilla uusien asukkaiden löydettyä Pennilän. Kuumolassa toimii vanhaan Wiisteen kartanoon kunnostettu bed&breakfast, juuri muuta yritystoimintaa alueella ei ole ratsastuskeskuksen ohella.

Tunnettuja paikallisia

Lux

Vierasvenetasaman loistohotellin Luxin oma ravintola ja kattoterassibaari yökerhoineen houkuttelevat niin turisteja kuin paikallista nuorisoakin. Lounge lupaa klassikkodrinkkien lisäksi parhaimmat vuosikerrat ja uusimmat trendit, kun taas tyylikäs mustan ja kultaisen väriteeman valinnut yökerho tanssittaa ykkösiinsä sonnustautunutta bilekansaa aamuun saakka. Lux on luksusta tyylistä tinkimättä! … ja lompakkoa säästelemättä.

Lux hotelli Lusö Luxissa, aulabaari avoinna joka päivä 16-24, yökerho pe-la 23-06 (ja sopimuksen mukaan)

Penninge Bibliotek & Antikvariat

Penniläläiset ovat kekseliästä ja vähällä toimeen tulevaa porukkaa – siitä on hyvänä esimerkkinä Penninge Bibliotek & Antikvariat. Yhdistelmä kirjastoa ja antikvariaattia tarjoaa ihka aidon nettiyhteyden parilla työpisteellä, lokoisia sohvia ja lukunurkkauksia. Aidon takkatulen ääressä kelpaa niin opiskella kuin uppoutua uusimpiin eepoksiin.

Penninge Bibliotek & Antikvariat palvelee 8-18 ja lauantaisin 10-16 Gamla Stadin aukiolla.

Bryggeriet

Kaipaatko boheemia elämäntyyliä? Rosoinen Bryggeriet on vanhalle kalateollisuusalueelle perustettu kahvipaahtimo ja panimo samassa paketissa. Bryggerietin tummantiilinen, rosoinen julkisivu piilottaa taakseen lämminhenkisen ja kutsuvan paikan, jossa erikoiskahvien lisäksi tarjolla on jos jonkinmoista paikallista pienpanimotuotetta. Turisteja houkuttelee t-paidat ja kangaskassit, paikallisia ihan ehta tuopponen…

Pipa’s

Pennilän keskustan pitkäikäisin ja kenties suosituin ruokapaikka niin lounasaikaan kuin illantullenkin lienee Pipa’s, pieni ja viehättävä amerikkalaistyylinen ravintola. Pipa emännöi paikkaa yli kuusi vuosikymmentä, tosin ravintola on kuulunut uudelle sukupolvellekin jo hyvän tovin. Pipa’s tarjoilee perinteistä lounasruokaa ja melko suppean, joskin paikallisista antimista koostuvan menun. Pipa’s ei ole mikään turistimagneetti, mutta paikallisten suosima paikka aina aamukaffesta iltamyöhään.

Pipa’s palvelee itäisessä keskustassa joka päivä kello 8-22.

Kalasatama ja Kalatupa

Toisella puolen saarta Vierasvenesatamaan ja lauttarantaan nähden sijaitsee Kalasatama, paikallisen kalastajaväen oma pyhäkkö. Kalasatamaan harvat turistit eksyvät, joten paikalliset kokoontuvat siellä kaikessa rauhassa kahvikupposen äärelle. Nimestään huolimatta Kalatupa ei tarjoile silliä, vaan kupposellisen oman paahtamonsa tuoretta sumppia. Kahvilan sisätilat ovat varsin vaatimattomat, mutta ulkona kelpaa paistatella auringossa tai hakeutua varjon suojiin nauttimaan meri-ilmastosta.

Satunnaisia turisteja varten hommattu jätskiallas pölykerroksineen kannattaa ehkä skipata, kokeile sen sijaan vaikkapa kahvilan omia rahkamunkkeja.

Pub Penninhyrrä

Jos Luxin meno äityy liian kalliiksi (tai poshiksi), on Pub Penninhyrrä itäisen keskustan perukoilla aina varma valinta. Juottola on palvellut paikallisia niin kauan kuin Pennilässä on kalastajia majaillut, joskaan kukaan ei tunnu tarkalleen tietävän kuinka kauan. Hirsiseiniä koristavat kalansaaliskuvat ja paikallisten saavutukset eivät varsinaisesti houkuttele turisteja, joten Penninhyrrässä saa takuulla keskittyä siihen ollennaiseen – lasilliseen huurteista. Ja paikallisten juoruihin, kuinkas muutenkaan. Jos Pennilässä jotakin tapahtuu, Penninhyrrässä varmasti tiedetään jo asiasta.

Pub Penninhyrrä, itäinen keskusta, joka päivä 12-06.

Muuta Pennilästä

Koulu

Penningessä on vain yksi oppilaitos: Penninge skola. Opetus on ruotsinkielistä, vaikka Pennilässä asuukin suuri suomenkielinen joukko. Luokat ovat alle 10 hengen suuruisia ja niitä on esiopetuksesta yläkoululuokkiin. Useimmat lähtevät lukioon isommille saarille tai jopa Tukholmaan tai Turkuun saakka. Lusö Lyseoon on todella vaikea päästä. Ammatillista opetusta ei saaressa ole.

Väestö

Toisin kuin muualla Ahvenanmaalla, Pennilässä asuu suuri suomenkielinen populaatio: lähes 45% saaren vakituisesta ~2000 asukkaasta puhuu suomea äidinkielenään. Kuuvuorella käy penniläläisten lisäksi paljon asiakkaita Sottungasta, Föglöstä ja jopa Maarianhaminasta saakka.

Kulkuyhteydet

Koska Pennilä on melko laaja saari ja peltojen lomassa riittää asutusta pitkälle saaren sydämeen, kulkee saaren halki linja-auto muutaman kerran päivässä noukkimassa niin koululaiset kuin harrastajaporukatkin. Linja päätyy lauttasatamaan lossille. Paikallisliikenne on ilmainen.

Suomesta helpoin tapa saapua Pennilään on lautalla (Silja Line, Viking Line, Finnlines) Vaasasta, Helsingistä, Turusta tai Naantalista ja jatkaa matkaa autolla Maarianhaminan satamasta. Riippuen kuinka kauan jatko-lossia joutuu odottelemaan, perillä on satamaan saapumisesta noin tunnissa. Myös lentämällä pääsee Maarianhaminaan. Myös autoteitä pitkin pääsee saariston rengastietä mukaillen, yhtyeslautalla Korppoosta perillä on reilussa tunnissa.

Ilmasto

Pennilän ilmasto on lauhaa ja melko tuulista. Talvisin kovimmatkin pakkaset jäävät n. -10°C tuntumaan, mutta puhuri saa kelin tuntumaan hyiseltä.