Hevosten hoitaminen

Millaista olisi hoitaa seudun suosituimmalla ratsastuskoululla? Tuntea oppilaiden kunnioittavat katseet, nauttia ratsastuksenopettajien suosiosta ja kilpailla siitä, kuka saa hoitaa kaikkein suosituimpia ratsuja? Jos haluat viettää enemmän aikaa tallilla lempihevosesi ja kavereidesi kanssa, olet saapunut aivan oikeaan paikkaan! Tie hoitajaksi ei välttämättä ole helppo, mutta suosikkihevosen hoitajaksi jonottaminen ja hoitajien keskinäisestä nokkimisjärjestyksestä selviytyminen ovat kaiken vaivan arvoisia! Tuntiratsastajien ihailujen kohteena olemiselle saatika oman lempihevosen luottamuksen voittamiselle ei vaan voi asettaa hintaa. Lisäksi hoitaminen on oiva tapa harjoitella omaa hevosta ajatellen.

Hevostenhoitajat pitävät yhdessä henkilökunnan kanssa huolta tuntiratsujemme hyvinvoinnista. Hoitajat pitävät hevoset siisteinä ja järjestävät niille mielenvirkistystä tuntityön ohelle. Näin hevosilla on ainakin yksi tuttu ihminen vaihtuvien asiakkaiden rinnalla.  Hoitajat pyörivät tallilla iltapäivästä pitkälle iltaan; ovat niitä jotka auttavat oppilaita ja jeesaavat henkilökuntaa. Tai sitten pakoilevat vastuuta ja livistävät nurkan taakse… Hoitajakulttuuriin kuuluu luonnollisesti omien oikeuksien ottaminen kun henkilökunta ei ole näkemässä ja loistavat ideat. Joihinkin hoitajien juttuihin henkilökunta on jo tyystiin turtunut, kuten maneesin seinään kirjoitettuihin ihanimpien ponien (ja poikien) nimiin. Mutta kuka mahtoi keksiä jalkkisottelun ratsastuskentällä, hevosten taluttamisen laitumelle pyöräillen – entä kuka muka uskaltaa jäädä talliin valojen sammuttua? Parempi pitää huolta, ettei Jaana näe!

Oma hoitoponi?

Kaikkien hoitajaksi haluavien tulee keksiä itselleen realistisuuteen pyrkivä hahmo, jolla on vähintään etu- ja sukunimi sekä ikä ja pituus. Hoitaminen Kuuvuorella on melko vapaata, joten voit hakea minkä tahansa vapaan hevosen hoitajaksi. Mieti kuitenkin tarkkaan, minkälaista hevosta jaksat oikeasti hoitaa. 🙂

Hahmolle luodaan oma esitellytopic foorumille, jonka jälkeen hänet hyväksytään Kuuvuoren Ratsastajien jäseneksi. Esittelyä voi ja kannattaa täydentää hahmon kehittyessä tarinoiden ja ajan myötä. Kun perustiedot hahmosta on selvillä, kannattaa miettiä hahmoa hieman pidemmälle. Millainen hahmo sinua inspiroi mahdollisimman pitkään? Haluatko eläytyä yläasteen dramaattisiin käänteisiin, lukiolaisen syveneviin ihmissuhteisiin tai kenties työttömän koti-isän yksitoikkoiseen arkeen? Kaikki on mahdollista!

Jos hahmojen valtameri tuntuu mahdottomalta etkä keksi sopivaa persoonaa, tutustu hoitohevosehdokkaisiin vielä hieman tarkemmin. Sitähän sanotaan, että vastakohdat täydentävät toisiaan; entäpä jos kehittäisit hahmosi aivan päinvastaiseksi kuin yleensä olet tottunut, ja etsisitkin inspiraatiota hoitohevosesta. Miten shetlanninponin kanssa pärjäisi hujoppi teinipoika, joka päätyi hoitajaksi kammottavan erehdyksen kautta? Anna mielikuvituksellesi valta! Asetamme ainoaksi rajaksi realismin: ratsastuskoululla tuskin käy GP-tasoisia tuntiratsastajia tai superrikkaita perijättäriä. Tai mistä sitä tietää miten sellainen Kuuvuoreen päätyisikin…

Hoitajan päivä Kuuvuorella

Hoitajan omana hoitopäivänä on hoitsu melkein kuin hänen omansa! Hoitajan päivä alkaa useimmiten iltapäivällä ennen kuin päivän ensimmäiset oppilaat saapuvat tallille. Myös illalla tuntien jälkeen on hoitajilla aikaa viettää laatuaikaa hoitsujensa kanssa. Päivällä hoitajat aloittavat hakemalla hoitohevosensa sisälle tarhoilta. Ethän jätä mitään hevosta yksin tarhaan! Joskus hoitohevonen saattaakin olla jo sisällä, jos sen tarhakaverin hoitaja on jo käynyt tallilla, ja toisinaan joudut ottamaan kaverinkin hevosen sisään. Hoitajan työ alkaa loimen riisumisella ja hevosen perushoidolla. Perushoito pitää sisällään hevosen harjaamisen ja kavioiden puhdistuksen lisäksi myös hevosen yleiskunnon tarkistuksen sekä esimerkiksi kurakelillä mutaisten jalkojen pesemisen pesupaikalla. Loimi viikataan siististi karsinan oveen – paitsi jos se on kovin likainen, silloin sen voi huuhtaista pesupaikalla ja viedä kuivaushuoneeseen kuivumaan aamua varten. Kuuvuorella hevosten hyvinvointi on tärkeää, joten hoitajien tulee ilmoittaa henkilökunnalle aina jos huomavaat hevosessa tai sen varusteissa jotakin tavallisesta poikkeavaa, kuten irronneen kengän. Hoitajat tekevät keskenään tallituvan kiertävät siivouslistat, jotta tuvan siivous ei jää kenenkään harteille. Jos tallimestari löytää tuvan siivottomana, kaikki kärsivät… Karsinaa/pihattoa/tarhaa ei tarvitse siivota, ellei henkilökunta ole kiireinen ja pyydä siihen apua erikseen. Sen sijaan karsinan muu siisteys kuuluu hoitajalle: rehu- ja juomakippojen peseminen sekä käytävän lakaisu karsinan edustalta. Myös varusteiden ja harjojen puhtaanapitäminen (satulan ja suitsien peseminen nahkasaippualla- ja rasvalla kerran viikossa), suojien, satulahuopien ym. harjaaminen irtokarvoista, vaihtaminen puhtaaseen niiden likaantuessa, kuuluu hoitajan velvollisuuksiin. Hoitajien tulee lisäksi auttaa oppilaita tallissa ja taluttaa alkeiskurssilla, mikäli oma hoitohevonen helpon tason tunneille osallistuu.
Tuntien ollessa käynnissä hoitajilla on hetki omaa aikaa. He voivat yhdessä suunnitella tulevia hoitopäiviä – hoitoponien vapaapäivinä ne eivät osallistu tuntitoimintaan vaan hoitajien vastuulla on keksiä niille mielenvirkistystä. Mikä olisikaan parempaa kuin yhteinen maastoretki ilman satulaa? Henkilökunnan lupa on toki suotavaa, eikä aivan uusien hoitajien kannata herätellä liikoja toivoja… Mitä paremmissa väleissä henkilökunnan kanssa on, sitä todennäköisemmin saa uusia vapauksia hoitohevosensa kanssa! Päivän tuntien päätteeksi hoitajat vielä tarkistavat, ettei hevoselle ole jäänyt oppilaiden jäljiltä mitään varusteita. Tarpeen mukaan hevoset loimitetaan yöksi talliin, ovien salvat tarkistetaan ja ahkerimmat hoitajat vielä jakavat iltapöperötkin tai auttavat heinien säkittämisessä. Tallilla löytyy aina varmasti jotakin puuhasteltavaa! Pihattoponien hoitajien päivä on hieman erilainen, sillä pihattolaisilla ei ole omia karsinoita. Ponitallissa on pari pilttuuta, eli etuseinätöntä karsinaa, ponien kuntoonlaittoa ja hoitamista varten. Pesuboksia ei saa omia! Myös ulkona harjauspuomilla voi pihattoponeja hoitaa. Päivän päätteeksi pihattoponit loimitetaan ja viedään yöksi pihattoon. Kesän tullen Kuuvuoren hevoset ja ponit viedään laitumelle. Laitumellelasku on koko tallinväen kauan odottama kohokohta, jossa onnekkaimmat pääsevät viemään poneja laitumelle ratsain! Tallit tyhjentyvät ja ne siivotaan läpikotaisin; seuraavan kerran hevoset viettävät yön sisällä elo-syyskuussa. Kesän aikana hoitajat saavatkin hoitaa poneja laitumilla tai tuoda yhdessä ponit talleille hoitamista varten. Kuten tarhasta hakiessakin, yhtään ponia ei ole järkevää hakea yksin! Päivän päätteeksi hoitajat kirjoittavat ratsujen omiin päiväkirjoihin. Kuka valtaa tallituvan sohvannurkan, kuka kiipeää konevajan katoksen päälle raapustamaan vihkoonsa. Jokaisella on omanlaisensa tyyli hoitaa! Toiset kirjoittavat ytimekkäästi ja toiset runsaasti kuvaillen tai mutkikkaitakin juonikuvioita toisten hoitajien kanssa kehitellen. Persoonallisimmat päiväkirjamerkinnät palkitaan pääsyllä Hall of Famelle! Hoitajilla on jonkin verran velvollisuuksia, mutta joka kerta ei tarvitse aivan kaikkea tehdä. Tehtäviä kannattaa jakaa mahdollisen hoitajakaverin kanssa – ja joskus henkilökunta onkin jo ehtinyt hoitaa osan hommistasi. Tehtävistä ei kannata ottaa stressiä vaan ennemminkin ajatella ne inspiraation lähteenä. 🙂

♥ Hevosilla on yksi vapaapäivä viikossa, ja hoitajat voivat hevosten vapiksilla keksiä niille melko vapaasti muuta mielenvirkistystä lähiympäristössä taluttelusta agilityyn, temppukoulutukseen, venyttelyyn, juoksutukseen tai vaikka kärryttelyyn! Hoitokursseilla opitaan paljon kaikenlaista mitä hevosten kanssa voi puuhastella ratsastuksen lisäksi.

♥ On aina hyvä idea ottaa rohkeasti muita kuuvuorelaisia mukaan tarinoihin! Suuremmista juonikuvioista, kuten suhdesopista ystävyys ja (v)ihastussuhteisiin, pitää jutella yhdessä Discrodissa ennen toteuttamista. Sen sijaan pienemmät jutut kentällä käytävästä jalkkismatsista tallimestarin pakoiluun AKK:n alkaessa voit hyvillä mielin toteuttaa ilman sen suurempia järjestelyjä. Tutustu kuitenkin ensin toisten esittelyihin.

♥ Joskus inspiraatio saattaa lymytä toisen päiväkirjassa! Käynnistä ketjureaktio ja tai ota koppi toisen tarinasta; mitä kaikkea voi tapahtua, kun sen piti olla ihan vaan pikkujuttu ja se paisuikin hurjaksi selkkaukseksi? Palauttamatta unohtunut kaviokoukku on klassinen esimerkki…

☹ Kuuvuorella tuntiratsut työskentelevät päivittäin 1-3h, jonka vuoksi hoitajat eivät saa ratsastaa hoitsuillaan itsenäisesti. Myöskään turvallisuussyistä ratsastaa ei omin päin voi! Hoitajat ovat kuitenkin tervetulleita osallistumaan ratsastustunneille (omaa hoitsua voi aina toivoa, eri asia ottaako ratsastuksenopettaja pyyntöjä kuuleviin korviinsa..) sekä hoitajaratsastuksiin, joissa omalla kullannupulla takuulla pääsee ratsastamaan.

♥ Kuuvuori on kiva ja turvallinen harrastuspaikka ihan kaikille. Meillä on nollatoleranssi kiusaamiseen ja syrjintään Discordissa, foorumilla yms. Sen sijaan hahmojen ei tarvitse kaikkien tykätä toinen toisistaan. On ihan tavallista, että kateus, kilpailuhenkisyys ja polttavat tunteet ottavat vallan – eikä kaikkien pidäkään olla ylimpiä ystävyksiä keskenään. Roolipelit ja tarinat ovatkin oiva keino käsitellä vaikeitakin asioita.

Hoitajien palkitseminen

Tallin arki herää henkiin hoitajien tallivihoissa. Päivän päätteeksi hoitajat istuvat alas tallitupaan ja kirjoittavat päivän tapahtumista omiin päiväkirjoihinsa. Niihin kerätään myös valokuvia, piirroksia, jouhitupsuja ja kisatuloksia. Jokainen päiväkirja on omanlaisensa!

Tallihenkilökunta kommentoi tallivihot noin kerran viikossa. Kommenttien lisäksi hoitajat saavat 1-5 tallipistettä sekä 0-10v€ per merkintä.

Tallipisteet ovat ikään kuin experience pointseja, eli niiden avulla aukeaa aina uusia ovia; hoitajarankingin tasojen lisäksi myös pääsyjä tiettyihin tapahtumiin ym! 

Virtuaalieuroja voi käyttää moneen. Varustehankintojen lisäksi niillä voi vuokrata (hoito)hevosensa ratsastusta tai vaikka klinikkaa tai kilpailuja varten, osallistua erityisiin tapahtumiin jne. Oikein säästäväinen hoitaja voi lopulta tehdä vaikka ostotarjouksen hoitohevosestaan!

Tähdet ovat ainoastaan hoitajille myönnettäviä etuuksia. Niiden avulla noustaan rankingissa ylöspäin.

♥ 0-10 virtuaalieuroa per tarina
♛ 1-5 TP (= tallipiste) per tarina
★ Tähtiä ansaitsee ekstroista ja joihinkin tapahtumiin osallistumalla.

Hoitajat voivat ansaita merkkejä ja kerätä niitä kaappiensa oviin muistoksi tapahtumista ja virstanpylväistä. Kenen kaappi on persoonallisin?


Henkilökunta voi ottaa yhteyttä myös muina aikoina, tällöin hoitokirjaasi ilmestyy ”tekstiviesti”! Viestit voivat pitää sisällään yleisiä vinkkejä talliarjen taltuttamiseen, pyyntöjä auttaa esimerkiksi tulevissa tallikisoissa puomien kantamisessa tai personoituja ekstratehtäviä. Tekstiviesteistä ei ole pakko välittää laisinkaan, niiden tarkoitus on inspiroida elämää tallilla. Jokaisesta tekstiviestistä otetusta kopista saa yhden tähden.