Tallit

Kuuvuoren tallirakennukset

Keskuksella on yhteensä 10 tallia, joista yhdeksässä asutaan täyspäiväisesti.

Keskitalli

Keskitalli on moderni yksityistalli areenamaneesin yhteydessä. Tallista on suora kulkuyhteys sisäkautta areenalle, joten tallia käytetään etenkin vierailevien kilpahevosten majoitukseen. Karsinoita on kahdella käytävällä; oreille ja ruunille sekä tammoille omansa. Karsinat ovat standardikokoisia, kalterein ja loimi- ja varustetelinein

Karsinoita voi vuokrata hintaan vuorokausi 18v€ tai viikko 120v€. Viikkohintaan sisältyy aamulla tarhaan vieminen sekä karsinan siivous kerran päivässä. Asukas huolehtii karsinan itse siistiksi poistuessaan.

Yksityistalli

Yksityistalli on Wiisteen vanha kartanontalli, joka liitettiin osaksi Kuuvuoren ratsastuskeskusta vuonna 2022. Yksityistalli on ulkoa kauniin rustiikki, vaikka sisältä se onkin kunnostettu täysin viimevuosien aikana. Tallin remontoinnissa on pidetty vanhanajan tyylikkyys mielessä mm. suurten, kaarevien ikkunoiden ja karsinoiden hillittyjen messinkikoristelujen muodossa. Karsinat ovat standardikokoisia ja varusteltu automaattisilla vesihanoilla, kaltereilla (osassa karsinoita matalat kalterit, ns. ponikäytävällä), loimi- ja päitsitelineillä sekä taitettavalla satulatelineellä.

Tallisa on myös erillinen hoitopaikka sekä pesukarsina sekä viihtyisä satulahuone, jossa jokaista karsinaa kohden on reilunkokoinen, tuplaovinen kaappi. Lähin WC löytyy Wiisteen kartanon aulasta.

Yksityisillä on yhteensä 6 isoa tarhaa, joita tarpeen mukaan voi rajata pienemmäksikin. Tarhat ovat aivan tallin tuntumassa.

Oritalli

Keskuksen jalostusoriit asuvat erillisessä oritallissa, Keskitallin päätyyn 2021 rakennetussa lisäosassa. Kaksi käytävää jakavat oritallin rauhallisiin yksikköihin. Karsinat ovat hevosyksikössä tavallista suurempia ja avarampia, ponikäytävällä ne ovat standardikokoa. Levetä käytävät, kalterit ja tuhdit lankkuovet takaavat orien turvallisuuden. 

Oritallin keskellä on kaksi pesukarsinaa, erillinen hoitotila sekä pieni satulahuone orien varusteille.

Oriit tarhaavat erillisissä oritarhoissa, jotka rajautuvat oritallin, koulutustallin sekä tammatallin muodostamalle ”sisäpihalle”. Oritarhat ovat tavallista korkeammalla tupla-aidalla (sekä sähkö että putki) rajattuja hiekkatarhoja. Niitä on vain 7, joten oriit tarhaavat aamu-, päivä- ja iltavuoroissa.  Muutamien orien muodostama lauma tarhaa poikkeuksellisesti kokopäiväisesti tammitarhoilla.

Tammatalli

Koulukentän vierellä sijaitseva, koivujen ympäröimä pittoreski tammatalli majoittaa keskuksen siitostammat maitovarsoineen. Tammatalli muodostuu kahdesta käytävästä, joiden varrella suuret karsinat ovat muutaman karsinan ryppäissä rauhallisen ilmapiirin takaamiseksi. Useimmiten tammatallissa soi hiljainen talliradio, eikä juuri muuta ääntä korsien rouskutuksen lisäsi kuulukaan. Tammatallia rauhallisempaa paikkaa koko mäeltä tuskin löytääkään! Paitsi silloin, kun on varsominen käynnissä – sitä varten tallissa on erillinen ”valvontakoppi” eli varustehuone, jonka seinustalle on asennettu valvontaruudut suoraan varsomiskarsinaan.

Tammatallissa on niin ikään pesupaikka sekä pakkopilttuu eläinlääkäreiden työskentelyä varten.

Tammat tarhaavat kokopäiväisesti takatarhoissa. Kesäksi tammat varsoineen muuttavat Rantalaitumelle, jossa ne asuvat toukokuusta elokuun loppuun säiden salliessa.

Koulutustalli

Niin sanotun takapihan viimeinen talli on koulutustalli. Koulutustalliin varsat muuttavat vieroituksen jälkeen, pihaton puolelle. Koulutustallissa onkin kaksi käytävää: tamma- ja orikäytävät, joiden lisäksi tallin keskeltä pääsee suoraan tamma- ja oripihatoille. Karsinoissa asuvat nuoret pääsevät koko päiväksi Mäkitarhoille pienissä porukoissa.

Talli ei ole järin uusi tai hieno, mutta se ajaa asiansa varsin mainiosti. Tallissa on varustehuoneen lisäksi pesupaikka ja leveät käytävät, joissa hevosia voi kuntoonlaittaa molemmin puolin sidottuna.

Koulutustallilta löytyy omat kärryt ja silat nuorten ajolle opetusta varten sekä takaa-ajoon soveltuvia juoksutusvöitä ja pitkiä ohjia.

Keskuksen koulutusasiakkaat asustavat tässä tallissa. Pihaton puolella asuu myös jokunen vanhusponi pitämässä jöötä. 🙂

Ratsastuskoulun talli

Pihan rakennuksista suurin ja modernein on ratsastuskoulun tuntitalli. Tallissa on 46 karsinaa, joiden koko on 3,5×3 metriä. Kaikissa karsinoissa on kalterilliset liukuovet, automaattiset vesikupit, suolakivet ja käytävän puolelle kääntyvä rehukaukalo.

Pääovesta kuljettaessa tullaan suoraan aulaan, josta voi jatkaa joko maneesin puolelle kerhohuoneen kautta, yläkertaan tai talliin. Talli on jaettu pienempiin osioihin rauhallisemman tunnelman takaamiseksi, joista jokaisesta pääsee myös kulkemaan ulos hevosen kanssa. Aulasta katsottuna vasemmalla on yksityissiipi, jossa ratsastuksenopettajien omat hevoset sekä muutama seuran sponsoriratsu asuu. Yksityissiivessä on oma pieni satulahuoneensa sekä 13 tilavaa karsinaa. Yksityissiipi rauhoitetaan asiakkailta ”Kulku vain hevosenomistajan luvalla”-kyltein! Vältäthän siis yksityissiivessä haahuilua.

 Aulasta oikealle kulkiessa on neljä karsinaa sekä tallin keskelle jäävä satulahuone. Satulahuone erottaakin varsinaisen tuntitallin yksityissiivestä.

Satulahuoneiden ovet ovat lukossa ja nelinumeroisen koodin saa vain hevosenhoitajat ja yksityisenomistajat. Satulahuoneissa on siistissä rivissä telineet satuloille ja koukut suitsille. Harjakorit- tai pussit säilytetään käytävillä hyllyissä. Aulassa on kaappi, jossa säilytetään asiakkaille lainattaviksi tarkoitettuja ratsastuskypäriä. Liukuovellisessa kaapissa säilytetään henkareissa erikokoisia turvaliivejä, joita voi lainata tuntien ajaksi.

Pesukarsinat ovat puolien välissä, tallikeittiön vieressä. Vesipiste löytyy myös aulasta, jossa voi huuhtoa kuolaimia, jos pesupaikalla on tungosta.

Ratsastuskoulun opetusratsuilla on englantilaiset suitset, yleissatula ja KuuRa:n logolla kirjailtu tummanpunainen neliösatulahuopa sekä valkoinen kisahuopa. Joillain hevosilla on koulu- tai estesatula siihen sopivilla huovilla tai erilaisia turparemmejä. Hevosilla käytetään tarpeen mukaan jalkasuojia tai pinteleitä. Tarkemmat ohjeet löytää karsinoiden ovista.

Ponila & pihatto

Kun 1950-luvulla perustettiin ratsastuskoulun kesäpaikka, rakennettiin vanhan navetan tilalle ihka aito ponitalli. Alunperin ponit asuivat pilttuissa, eli karsinoissa joissa ei ollut ovia, mutta sittemmin ne remontoitiin karsinoiksi. Nimensä mukaisesti karsinat ovat ponikokoisia, eli hevosia talliin ei mahdu. Tallin pitkällä käytävällä on kymmenen karsinaa, jonka jälkeen keskellä tallia on satulahuone ja sen yläkerrassa hoitajien tupa. Satulahuoneesta pääsee kulkemaan rehukeittiöön sekä rehuvarastoon. Aivan tallin perällä on lantala ja sen vieressä asiakas-WC. Pihattolaisia voi hoitaa niille varatuissa pilttuissa – kapeissa karsinoissa, joissa ei ole oviseinää vaan ponit sidotaan peräseinän koukkuun.

Talli muodostaa L-kirjaimen, jonka toisessa päädyssä on vielä lisää karsinoita. Karsinat ovat ehtaa pastellinvihreäksi maalattua hirttä, eikä niissä ole kaltereita. Ovet aukevat käytävälle ja ne lukitaan ylhäältä ja alhaalta koukuilla – jotka ovelimmat ponit oppivat avaamaan ja hoitajat keksivät uusia kiinnityssysteemejä tuon tuostakin. Hoitajat ovat taiteilleet toinen toistaan hienompia kylttejä oviin; toisinaan otetaan ihan kilpailu siitä, kenen ovi on omaperäisin! Vanha talli on niin sanottu kylmätalli, eli sitä ei ole lämmitetty. Siksi onkin tärkeää sulkea ovet huolella talvisin! Tallissa ei myöskään ole automaattisia juomakippoja, joten hoitajien on kannettava asukkaiden vedet ämpäreillä ulkoa.

Tallin ulkopuolella on harjauspuomi, jossa etenkin kevään ja karvanlähtöajan tultua on mukavaa hoitaa ponit. Harjauspuomilla on myös vesipiste, jossa perinteisellä puutarhaletkulla voi pestä ponit – tai ottaa hellepäivän kunniaksi hoitajien virallisen vesisodan! Ratsastustuntien ponijaot kipaistaan katsomaan yläpihalle tuntitallin aulan ilmoitustaululle, mutta aika usein joku ponilalaisista on sen jo ehtinyt tehdä ja jakaa kuvan muille. Ratsastustunnille lähdetään jonossa yhteisestä sopimuksesta n. 5-10 minuuttia ennen tunnin alkua. Kylmällä kelillä on hyvä heittää fleeceloimi satulan päälle. Ponilalaiset ovat keksineet oikoreitin yläpihan pääkentälle ja tuntimaneesiin tarhojen välistä. Valaistusta reitillä ei tosin ole…

Tallitupaan pääsee vanhan tallin satulahuoneen parvelta, jossa osa hoitajien lukollisista kaapeista sijaitsee. Tallituvan ikkunasta avautuu näkymä pikkukentälle. Tuvassa on ikivanha keltainen sohva, pari räsymattoa sekä pirttipöytä, jonka ääressä hoitajat syövät eväitään, kirjoittavat päiväkirjojaan ja tekevät läksyjään. Lattialankkujen välistä kantautuu alhaalta hevosten hörinää ja tallilaisten puhetta – jos kahvinkeittimen porinalta ja hoitajien papatukselta kuulee! Pirttipöydälle kerääntyy aina vanhoja Hevoshulluja, eikä tuvan seinällä pian ole ainuttakaan kohtaa, jossa ei olisi julisteita, ruusukkeita, valokuvia tallin ratsuista tai hoitajien kirjoittamia rakkaudentunnustuksia, milloin hevosiin, milloin ihaniin tallipoikiin… Parhaat paikat kuuluvat luonnollisesti nokkimisjärjestyksen huipulle ja tallituvan sanattomista sopimuksista ei kannata luistaa – esimerkiksi kaikki tulokkaat joutuvat tekemään isompien tyttöjen siivousvuorot aina. Tallimestarihan ei tästä välitä, hänelle tärkeintä on ettei viikonloppuisin tuvassa ole heinänkorttakaan. Ja kaikki takuulla tuntevat seuraukset, jos tallimestari sattuukin huomaamaan laiminlyöntejä, esimerkiksi ettei uutta kahvia ole muistettu tuoda. Tuvan oveen on kiinnitetty siivousvuorolista, jota kannattaa pitää silmällä.

Tallituvan takaovi vie heinävintille, jossa paaleja säilytetään. Vintillä on myös erillinen varastotila ponien kausisäilössä oleville loimille, varasatulahuoville ym. Vintin takaosassa on vaaka ja säilytyspaikka heinäpusseille, jossa tallityöntekijät punnitsevat ratsujen heinät isoihin muovisäkkeihin, jotka sitten pudotetaan alas tallin taakse. Alas vie jyrkät, nitisevät rappuset, jotka koettelevat korkeanpaikankammoisten hermoja. Alhaalla tallin takana on lantala sekä katos traktoreille ja uusille kuivikkeille. Katoksen aaltokatolle pääsee kunnon loikalla heinävintin päädystä, tosin en suosittele hengailemaan siellä tallimestarin päivystäessä pihamaalla… Katto on suosittu hengailupaikka illan tullen, näkeehän sieltä koko tallin pihan aina pikkukentälle saakka.

Vanhan tallin yhteyteen on rakennettu pihatto, pienehkö avoin halli, josta on suora yhteys tarhaan. Pihattoon pääsee satulahuoneen viereisestä ovesta, joka pidetään kiinni. Keskellä pihattoa on suuri heinäkaukalo, josta pihaton asukkaat pääsevät vapaasti syömään. Ratsut saavat kulkea sisään ja ulos halliin vapaasti. Pihaton ja sen tarhan siivous hoidetaan koneellisesti, joten pihattoasukkien hoitajien ei tarvitse siitä murehtia. Pihattoasukkaat tuodaan tallin puolelle harjaamista ja satulointia varten; tallissa on kolme pilttuuta eli karsinaa, joista puuttuu etuseinä. Ponit sidotaan pilttuun takaseinään riimunnarusta; pilttuut ovat kapeita eivätkä ponit pääse kääntymään. Ponit yöpyvät vapaina pihatossa, useimmiten ne lepäävät hallin tarjoamassa säänsuojassa.

Tämän sivun kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan, AK Vapaasti, G Hedberg, Lasikuu.net/vapaasti, Nils Lidén, Cherie, 
ToRa, Pikselit