Wiisteen kartano

Wiisteen kartano

Wiisteen historiallinen kartano on yksi monista Ruotsin vallan aikaisista herraskartanoista, joita saaristo on tulvillaan. Kartano on ollut niin von Wiisteen aatelissuvun koti kuin kesänviettopaikakkakin. Kartanon mailla on aina ollut navetta ja talleja; Wiisteet kasvattivat ratsuhevosia ensin armeijan käyttöön ja sittemmin kilparatsuiksi. 1900-luvulla kartano oli pitkään tyhjillään, kunnes osa sen maista myytiin helsinkiläiselle ratsastuskouluyrittäjälle. Kartanorakennus loppuine rakennuksiinen myytiin kuuluisalle kouluratsastajalle, Isabella Dammefjällalle 1970-luvun lopussa. Pennilässä kiersi hurjia huhuja tästä kuuleman mukaan pilkkahintaan solmitusta kaupasta: toiset väittivät Isabellan olevan Johan von Wiisteen kauan kadoksissa ollut perijätär, toisten mukaan moiset huhupuheet kalpenivat sen faktan edessä, että Isabella oli tietenkin Gunilla von Wiisteen sisarpuoli. Oli miten oli – kartanon mailla on ennenkin nähty riitaisia sukusoppia ja draamaa, jolle Emmerdale jää kakkoseksi.

Mitä olisi kartano ilman omaa kummitusta?

1800-luvun lopussa von Wiisteet suorastaan uivat rahoissa. He olivat tehneet kannattavia kauppoja, joiden ansiosta vierasvenesatamaan perustettiin luksustason hotelli, Lusö Lux.

1950-luvulla onni kääntyi. Sukupolvenvaihdos oli käynnissä, mutta Johan von Wiiste ei ollut mikään helppo nakki. Hän oli rikkaan suvun poika ja tunnettu itsepäisyydestään. Hän oli sovitussa avioliitossa Madeleine Stefanssonin, kuuluisan ruotsalaisen kenttäratsastajan, kanssa. Onkin Madeleinen ansiota, että Kuuvuorella on nykyään maastoesterata! Parille syntyi jouluna 1953 tytär, Gunilla. Onnea varjosti enemmän tai vähemmän peitelty Johanin salasuhde taitelija Sofia Tiiraan. Tiira ei ollut vieras näky kartanon maillakaan, eikä ihme että sotaisat riidat sävyttivät kartanon elämää usean vuoden ajan. Gunnillasta kasvoi tarmokas, itsepäinen ja määrätietoinen lapsi.

Ennen pitkää Johan ja Sofia jäivät kiinni. Samana päivänä Madeleine lähti yhdelle monituisista ratsastusretkistään, lempioriillaan Pelargolla. Hän tunsi metsikön ja hevosen kuin omat taskunsa, joten suostui lopulta ottamaan mukaansa vahvatahtoisena tunnetun tyttärensä, joka oli kinunnut mukaan koko aamun.

Saariston ilmasto yllätti kokeneen maastoilijan – liekö tunteikkaalla aamulla ollut tekemistä asian kanssa, monet pohtivat – ja vaarallisille kallioille eksynyt ratsukko ajautui myrskyn silmään. Pillastunut ori liukastui ja kaatui meren syövereihin, vieden mennessään Madeleinen. Kuin ihmeen kaupalla Gunilla pelastui, kenenkäs muunkaan kuin paikalle rynnänneen Sofian toimesta.

Koko saaren yllätykseksi Johan von Wiiste ja Sofia Tiira julkistivat suhteensa jo Madeleinen hautajaisia seuraavana päivänä. Hääjuhlat olivat koreat ja runsaat, eikä uusperheeltä puuttunut mitään. Gunilla von Wiiste ei kuitenkaan koskaan pitänyt äitipuolestaan, joka ei ollut nimekkäästä suvusta, vaan supisuomalainen, ja josta saarella liikkui hurjia huhuja.

Kerrotaan, että kesämyrskyn pimentäessä päivän mustaksi voi kallioilla kuulla kavioiden kopseen sekä Madeleinen itkun ja huudon. Onpa joku joskus kertonut nähneensä mustan hevosen siluetin katoavan myrskyn silmään.

Nyky-Wiiste

Olipa Isabella Dammefjälla sitten sukua von Wiisteille tai ei, oli Isabellalla bisnesvainua. Hän kunnostutti Wiisteen kartanon ja perusti siihen Bed&Breakfastin, jonka toiminnan vuokrasi ulkopuoliselle yrittäjälle. Bed&Breakfast palvelee tänäkin päivänä aitoa saaristolaistunnelmaa havittelevia turisteja kesäkauden ajan, eli maaliskuusta joulukuun loppuun. Talvikuukausien ajaksi hotelli hiljenee. Huoneita on yhteensä 30, ja vieraiden kertomusten mukaan vähintään kolmessa niistä kummittelee tai tapahtuu outoja aamun varhaisina tunteina. Kummitteli tai ei, kartanotunnelmaan takuulla pääsee! Siitä pitävät huolen huoneiden kaunis sisustus ja kaakeliuunilämmitys.

Aamupala tarjoillaan kartanon lasikuistiksi-nimetyssä suurin ikkunoin varustetussa salissa joka aamu kello 5-10. Merimaisemaa ihastellessa voi nauttia kupposen kahvia tai kokonaisen saaristoaamiaisen.

» Yhden hengen huone, 1 yö 120v€, viikko 390v€

» Kahden hengen huone, 1 yö 180v€, viikko 495v€

» Lisäsänky 50v€

» Seuraavat yö +60v€

Vierailuille Wiisteeseen

Wiisteen kartanoa saa vapaasti käyttää tarinatarkoituksessa! Halutessasi voit vinkata tuotoksesi, joissa Wiisteen mailla vieraillaan, niin tarinasi pääsee esille! Kaikenlaiset yhteistyötarinat & tarinatapahtumat onnistuvat myös, ota rohkeasti yhteyttä. vratsastuskoulu@gmail.com