Kastehelmen Pandora

© kuvaaja ei halua nimeään esille

NIMI
Rotu ja sukupuoli:
Väri ja merkit:
Säkäkorkeus:
Syntynyt, ikä:
Kasvattaja:
Omistaja:
Rek.Nro.:
Yleisratsu:

Kastehelmen Pandora
Suomalainen puoliverinen, tamma
tummanruunikko
166cm
03.09.2021, 5v.
Felicia Kastehelmi, Kastehelmen Talli, Suomi (KAST2421)
Irene Raine (Inkku R. VRL-14959)
VH21-031-0321
PSG, re 130cm, me 120cm

KTK-III, EV-I, KV-II, 2 star prospect

Minulla oli pahemman kerran ostopöksyt jalassani ajellessani halki Varsinais-Suomen hevosautolla. Kyydissä oli jo kaksi suomenhevostammaa, Lilja ja Melli. Suuntana oli Kastehelmen Talli, suurehko siittola, josta olin kuullut vain hyvää. Paikka oli kaikkien kehujen arvoinen: käytävillä ei lojunut heinänkorttakaan, hevoset seisoivat karsinoissa puunattuina ja kiiltävinä. Olimme hakemassa liisausvarsana syntynyttä Rääpälettä varsalaumasta, kun Felicia tuli kehaisseeksi erästä FWB-nuorikkoa. Sen emä oli kantakirjatamma ja isällä niin hengästtyvän pitkä litania meriittejä, että pohdin jo hetken saisiko Felicia lueteltua ne kaikki vetämättä henkeä välissä. Kyllä vaan sai, ja silmäänsä räpäyttämättä. Nelikymppinen nainen otti laitumelta kiinni silosäärisen varsan. Se päästettiin irti kentälle emänsä kanssa. Vau! ”Noilla liikkeillä voitetaan vähintään Pyhää Yrjöä, ehkä jopa isompia luokkia”, Felicia lupaili. Olin kuitenkin jo aivan varsan pauloissa.

Neiti Lohikäärme

Varsa sai nimekseen Pandora, jatkumona emänisänsä nimisaagalle. Pandoraa voisi kuvailla kopeaksi, omanarvonsa tuntevaksi ja pröystäileväksi tammaksi, eikä siltikään saisi kuin raapaistua pintaa. Pandora on todellinen dramaturgian ylitulkitsija, jolle näyttämöksi kelpaa aivan yhtä hyvin kotitallin pesupaikka kuin kilpailupaikan kuolaintarkistus. Pandora on niitä tammoja, joille syitä vinkua ja loikata pois pelipaikalta ovat esimerkiksi muut hevoset, yllättäen liikahtava hoitaja, kouluaitojen kukkaviritykset, you name it. Pantskulla on tapana reagoida dramaattisesti pienimpäänkin ärsykkeeseen, ja mitä kauemmin se on seissyt karsinassa, sitä suurempia sen reaktiot ovat.

Pantskun kanssa pärjää vallan mainiosti hieman kokeneempi hoitaja, joka ei hätkähdä pienistä hyppelöistä, pystyynnousuyrityksistä tai etujalkojen potkuista toisen hevosen kiilatessa turhan lähelle. Ylipäänsä taluttaessa Pantsku pomppii ja ravaa paikallaan ennen kuin rauhoittuu hoitajan vierelle. Harjaamista Pantsku inhoaa, ylipäänsä sen kehoon koskemiseen tarvitaan vähintäänkin ministeriön kirjallinen lupalauselma, 6 kuukauden pohdinta-aika sekä muutama kipakka näykkäisy. Pantskulla on äärettömän herkkä iho eikä se siedä lääppimistä ollenkaan. Hyvän päivän sattuessa, erittäin tutun hoitajan, se saattaa antaa rapsuttaa otsatukan alta. Pantskun kanssa ollaan kehitelty ihan erityisiä tapoja sujauttaa varusteet niskaan suurinpiirtein tamman huomaamatta. Yritäpä tunkea sen karsinaan ja varustaa se kuin mikä tahansa hevonen, saat aivan varmasti hampaista. Pantsku osaa myös kääntyä salamannopeasti ja esitellä takamustaan valmiina potkaisemaan tunkeilijan kauemmas. Ehei, Pantskun kanssa pitää tiettyyn pisteen saakka toimia Neiti Lohikäärmeen omilla säännöillä. Se osaa kyllä laskea päänsä, avata suunsa ja ottaa kuolaimet suuhunsa ihan itse. Satulan saa ujutettua tamman selkään karsinassa, pudottamalla samalla sekunnilla pari heppanamia sen ruokintakaukaloon. Jos haluaa välttyä mustelmilta, aikaa on ne pari sekuntia kun tamma rohmuaa namit suuhunsa.

Satulaan nousussa saa olla nopea. Pantsku kyllästyy odotteluun ja lähtee steppaamaan kauemmas selkäännousupenkistä parin sekunnin odottelun jälkeen. Sillä on tapana näykkäistä, jos ratsastaja osuu sen kylkeen. Eikä Pantsku jää odottelemaan, että ratsastaja saa säädeltyä itsensä sopivasti satulaan, se lähtee hölkkäämään heti. Tästä tavasta yritetään päästä eroon, mutta se ottaa aikansa.

Kun selkään viimein pääsee, on se aivan kaiken taistelun arvoista. Pantskulla on matkaavoittavat, ilmavat ja joustavat liikkeet, jotka tuntuvat selkään pehmeiltä ja helposti työstettäviltä. Tamma myös liikkuu luonnostaan oikeinpäin, hakeutuen peräänantoon jos ratsastajan istunta on edes hieman sinne päin oikeanlainen. Pantskun nurjapuoli ratsuna on sen yliherkkyys: hipaisu kylkeen tarkoittaa täysillä eteenpäin. Etenkin jos tamma on ollut kevyemmällä liikutuksella tai peräti vapaalla, kerää se virtaa ja on alkuun aivan pitelemätön vauhdissaan. Ei auta pidätteet, se narskuttelee leukojaan ja avaa suutaan välttäen avut.

Pantsku on ketterä hyppääjä, jolla on luontaista imua esteelle. Se osaa katsoa sopivat ponnistuspaikat eikä – toisin kuin monet erehtyvät luulemaan – ole laisinkaan turhan nopea tai huolimaton radalla. Päin vastoin, se etenee hyvässä tempossa ja on tarkka jaloistaan. Myös maastossa Pantsku yllättää; se harvoin lähtee revittelemään päättömän laukkaratsun lailla vaan malttaa hyvin odottaa ratsastajaa. Sitä saa joskus jopa vähän muistuttaa etenemään eikä laukata vain ylöspäin pompahdellen, johon se helposti sortuu tehtävien vaikeutuessa.

Maastossa Pantsku vähät välittää rasahduksista ja risahduksista. Se ei kiihdyttele turhia, muttei myöskään laiskottele. Sillä on menty paljon maastossa, ja koulukuvioidenkin treenaaminen saa uutta pontta pellolla. Pantsku on uusissa paikoissa kuin kotonaan: oma vinkuva, draamaileva itsensä.

Suku & jälkeläiset

i. Ch Hukan Muskrat
FWB prt 168cm
EV-II, KTK-III, ERJ-I, KRJ-II
3 star prospect
ii. Wyrda Snufkin
rt 168 cm
iii. Hattifatten Vegas
rt 165 cm
iie. Wyrda Banietta
trn 167 cm
ie. Bunraku Doll RR
mkm 168 cm
iei. Nefertari’s Emperior Ch ERJ-I
m 164 cm
iee. Wii-Mii Doll U ERJ-III
km 170 cm
e. Ch Tirith Ziggy Stardust
FWB mrn 164cm
KV-I , KTK-III

2 star prospect
ei. Delicate Pandemonium
vkk 166 cm
eii. Dorian Star HRW
tprn 166 cm
eie. Pandeia Z
rnvkk 165 cm
ee. Hukkapuron Shanghai Shimmer
rn 166 cm
eei. Wolf’s Hypernova
rn 168 cm
KV-I
eee. Sokerikuun Rainbow Sparkle
mkrj 163 cm
KRJ-III
rotu-o/t. Nimi e. Nimi om.: Kuuvuoren Ratsastuskeskus vOy

Pitkä suku. Isälinja: Hukan Muskrat - Wyrda Snufkin - Hattifatten Vegas - Hadrianus PB - Brescon Hellriser - Chaos Anthem
Emälinja: Tirith Ziggy Stardust - Hukkapuron Shanghai Shimmer - Sokerikuun Rainbow Sparkle - Goldrush CTB xx - Goldmine VFU xx - Exotic Shy VFU xx - Angel's Heavenly Queen xx - Nice-n-Easy Beauty Queen xx - Beauty Queen Dancing xx


Tarjolla puoliveri- ja ratsuponijalostukseen pitkäsukuisille oreille.
✗ ravi ✗ Pää, kaula ja etuosa ✗ nopeus
✔ Runko ja takaosa ✔ Rohkeus ✔ Hyppytekniikka

Kilpailutulokset

Kilpailee koulu- ja esteratsastuksessa Sofia Lundin ratsastamana.

00.00.2022 | Paikka | KRJ Luokka | Ratsastaja | tulos

00.00.2022 | Paikka | KRJ Luokka | Ratsastaja | tulos

5-vuotiskausi

00.00.2022 | Paikka | KRJ Luokka | Ratsastaja | tulos

Menestys

♡ Virtuaalisen Puoliverikantakirjan Joulukuun kantakirjatilaisuus 31.12.2021: 15, 15, 15, 15, yht. 60p., KTK-III

♡ Kouluvarsojen laatuarvostelu LXV
Rakenne: 5, Laukka: 4, Ravi: 5, Käynti: 1, Lisäpisteet: 1, Suku: 7.5, Laatupisteet: 10
Yhteensä: 33.5p, KV-II

♡ Estevarsojen laatuarvostelu Lokakuu 2021
6 + 10 + 2 + 3 + 4 + 9 = 34p, EV-I

RMP Ensiarvostelussa 867p., 2 Star Prospect


Päiväkirja

25.09.2021
Tänään koitti se päivä, jolloin juuri 3-vuotiaaksi kääntynyt Pantsku pääsisi ensi kertaa todella töihin. Tykkäsin pitää hevosten esikoulun pikkutyypeille mielekkäänä ja vaihtelevana, en halunnut uuvuttaa niitä heti ensi töikseen. Ehei, niiden piti oppia tykkäämään ihmisen kanssa työskentelystä. Pikku-Pandora ei olisi enempää voinut olla eri mieltä. Ruunikko oli ilmaissut mielipiteensä kaikenlaiseen hoitamiseen jo hyvän aikaa sitten, se oli käynyt harvinaisen selväksi. Juuri Pandoran luonne minut oli aikanaan lumonnut, joten tässä sitä oltiin. Reuhtova varsa liinanpäässä keskellä vanhaa maneesia. Tamman kiljahdukset kaikuivat merituulen hapertamissa seinissä siihen malliin, että kohta joku varmaan tulisi katsomaan, mitä sikaa täällä tapettaisiin. Vedin syvään henkeä, painoin kypärän syvemmälle päähän ja lähdin vain kävelemään kohti uraa. Pandora kyllä seuraisi lopulta, olin siitä satavarma.

Alkuun tamma vain nyki liinaa, hyppeli, yritti nousta takasilleen. Käänsin sille päättäväisesti selkäni, minulla ei ollut aikomustakaan lähteä mukaan pelleilyyn. Sen sijaan kävelin vain tyynen rauhallisesti hengitellen, annoin tilaa tamman harmistukselle, mutten ruokkinut sitä paineistamalla suuntaan taikka toiseen. Ja niinhän siinä kävi, lopulta tunsin liinan paineen hellittävän. Pysähdyin. Kului hetki, maneesin hiljaisuus tuntui laskeutuvan harteille raskaana. Pandora puuskutti. Lopulta, ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen, se otti askeleen kohti minua. Kaivoin taskusta sen lempiherkun, ihan tavallisen nappulan. Melkein aavistin korvien sujahtaneen höröön. Eikä aikaakaan, kun tunsin pehmeän tökkäisyn kyljessä. Se siitä kiukuttelusta: Pandora käveli vierelläni aivan kauniisti, teki hienot pysähdykset, peruutti, taipui voltilla koko rungostaan. Sellainen Pandora on, sen kanssa pitää edetä todella varoen, jottei tilanne eskaloidu aivan jäätäväksi showksi. Kun se vaan pysyy rentona, kaikki on helppoa ja tamma oppii ihan älytöntä tahtia.

01.10.2021
Pandora on kotiutunut varsalaumaamme vallan mainiosti ensihikkojen jälkeen. Ensimmäisinä päivinään tamma ei voinut sietää ikätoveriaan, Nataa. Pikkuneidot olivat jatkuvasti korvat luimussa ja uhittelivat kavioita nostellen ja kiivaasti toisilleen vinkuen. Olimme jo vähällä tallityöntekijöiden, Rean ja Ulrikan, kanssa erottaa riitapukarit jakamalla tammavarsojen pihattopuoliskon kahteen leiriin. Satuin eräänä iltana kiertämään tiluksia myöhään, kun kaikki muut olivat jo lähteneet kotiin. Iltahämärän rikkoi satunnaisten pihavalojen keltainen loimotus, jossa hyiseksi noussut merituuli ravisutteli lehtiä puista. Olin jo lähdössä ponilalta suoraan kotiin ja pehkuihin, kun kolina pihaton suunnalta sai minut toisiin aatoksiin. Nytkö ne pikkutammat nirhasivat toisensa?Ei suinkaan! Siellä ne ruunikot värjöttelivät kaulatusten hallin varjoissa tuulensuojassa. Muita varsoja ei näkynyt, ne olivat vallanneet hallin ja käyneet pehkuihin. Olin niin poikki, että olisin voinut kellahtaa oljille pikkuhevosten vierelle, mutta mitä tekee hevosenomistaja? No tietenkin kipaisee jyrkän mäen yläpihalle, avaa jo kertaalleen lukitut ovet, poistaa hälyt, kipittää vintille penkomaan varastohyllyjä ja suunnilleen juoksee takaisin varsojen luokse. Pitihän niille lämpimämmät loimet saada! Aikamoinen lykky, että juuri ne kaksi loimea sattuivat olemaan oikeaa kokoa. Kumpikaan tammoista ei arvostanut yöllistä visiittiä sen enempää kuin kahta päällekkäistä loimeakaan, mutta eivätpähän tärisseet enää kylmästä. Nyt ne vain rapsuttelivat toinen toisiaan tyytyväisinä, kuin sotakirveensä vihdoin haudanneet sisarukset. Ja voitte uskoa, minä tunsin oloni vähintään yhtä tyytyväiseksi äidiksi. Niin, ja tietenkin unohdin päätalliin valot ja hälyt pois päältä. Aamun kaaos oli taattu.

02.10.2021
Pandora löysi uuden ihastuksen! Nimittäin esteet. Lauantain kunniaksi rakensimme tallipoppoon kanssa kujan vanhaan maneesiin. Ei me rakennettu kuin kolme estettä, ja niidenkin kanssa aloitettiin ihan vaan maapuomeina, joita sitten vähitellen korotettiin. Pandora oli päivän ensimmäisenä, olihan se varsoistamme kärsimättömin ja riskinä sen kanssa oli aina, että kaikki menisi päin mäntyä. Tunsin itsenikin sen verran hyvin, että oli parempi ottaa vaikein ensin: muutoin keskittymiskykyni muiden kanssa olisi täysi nolla ja pohtisin vain jatkuvasti, mitä kikkakolmosia tänään Pandoran kanssa tarvittaisiin. Onneksi pitkä urani remonttiratsastajana oli kerryttänyt hihaani ässän jos toisenkin.

Pandorapa yllätti! Matka maneesille oli ihan hanurista, tamma tempoi taas liinaa minkä kerkesi, ihan kuin viimeksi ei olisi ollenkaan tehty läpimurtoa taluttamisessa. Pitkä huokaus. Maneesille päästyämme puhkuimme molemmat ärsytystä toisiimme, jota Ida-Marian pitkät katseet eivät ainakaan helpottaneet. Mutta niin vaan alue-estevalmentajemme positiivisuus tarttui, ja uskalsin lopulta päästää Pandoran vapaaksi maneesiin.
”Pois alta risut ja männyn kävyt!” Hihkaisin, kun pari tallityttöä supattivat kujan vieressä. He kipaisivat äkkiä lankojen toiselle puolen. Pandora ei säästellyt – se rakasti hyppäämistä. Kiinnihän se ei antanut kertaakaan, mutta mitä pienistä.
”Hiomaton timantti”, Ida-Maria nyökytteli, ”kapasiteettia vaikka muille jakaa. Ei hullumpi ostos, mutta.-”
”Töitä se vaatii, ihan hitosti”, jatkoin valmentajani lauseen loppuun. Pandora ei suonut naurahduksillemme korvanlotkautustakaan, hänellä oli nyt parempaa tekemistä.

23.10.2022 Syyskilpailut Baffner Estatella (kouluratsastus vaB, tuotosluokka)

Aamu Baffnerilla valkeni synkeän sumuisena. Utu levisi läheisiltä pelloilta aina kentälle saakka, niin että tuomarintornia kiersi harmaat lonkerot. Olisi voinut luulla, että hevoset hirnuisivat hämääntyneinä huonosta näkyvyydestä ja painostavasta tunnelmasta, mutta mitä vielä. Hiljaisuuden rikkoi vain satulan vaimea narina kun ratsastin Pantskua kohti valkoisia aitoja. Tamma ravisti harjaansa niin että pitkinä sormieni välissä riippuvat ohjat heilahtivat. Keräsin niitä paremmin käsiini syysruskan kaunistamalla pihamaalla. Baffner oli todella viehättävä paikka, jota ympäröivät kellastuneet koivut vain korostivat. Hevosillakin tuntui olevan kotoisat oltavat; ainakin Pantsu-neitonen talsi niin itseensä tyytyväisenä kohti aitoja, että ihan piti pudistella päätä pieni hymynvire huulilla. Aamulla ulos katsoessa olin ollut ihan satavarma, että tänään saisi keräillä itseään kentänpohjalta tai ainakin sonnustautua paukkuliivein kouluradalle.

Pah! Pantsku oli tavallistakin tahmeampi ja suorastaan uninen. Edes kauempana juuri ja juuri erottuvan kuusikon siimeksestä kantautuva korpin raakkuna ei tammaa hätkähdyttänyt. Sain käyttää pohkeet pariinkin otteeseen kyljissä ja suoristaa omaa ryhtiäni oikein liioitellen, ennen kuin Pantsku siirtyi löntystelevään raviin. Ratsastin sisään aidoista ollen melko vakuuttunut, että sääntö raipattomuudesta kouluradalla oli ihan typerä juttu. No, ainakaan tuomarit eivät näkisi miten Pantsku pölläytteli hiekkapilviä juuri ja juuri maasta kohoavista kavioistaan, sillä sankka sumu kietoutui ruunikon jalkoihin kuin pintelit.